Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Apple lanceert de iPhone 11 met sterk verbeterde camera
Apple heeft dinsdag in het Steve Jobs Theater op het nieuwe hoofdkantoor in Cupertino een reeks nieuwe producten aangekondigd. Met als hoofdmaaltijd: de iPhone 11. In de VS krijgt de telefoon een vanaf-prijs van 699 dollar. Hij heeft een sterkere batterij en een verbeterde camera – zowel aan de voor- als achterkant. De duurdere versies hebben zelfs drie camera’s op de achterkant. Hier zie je hoe de telefoon eruitziet.
2. Trump ontslaat zijn derde Nationale Veiligheidsadviseur
President Donald Trump heeft dinsdag abrupt zijn Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton ontslagen. Hij maakte het ontslag van Bolton via Twitter bekend en gaf aan dat hij sterk van mening verschilde met Bolton over een reeks van kwesties. Kort na het bericht van Trump kwam Bolton zelf met een reactie. Daarin gaf hij aan dat hij maandag zelf al z’n ontslag had aangeboden. Maar dat Trump dat vooruit had geschoven.
....I asked John for his resignation, which was given to me this morning. I thank John very much for his service. I will be naming a new National Security Advisor next week.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 10, 2019
Bolton is al de derde Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump. De twee hadden het al maanden met elkaar aan de stok over buitenlands beleid en veiligheidspolitiek.
3. Amsterdamse beurs heeft er miljardenbedrijf bij, met Chinees tintje
De Amsterdamse beurs heeft er woensdag een gigant bij: Prosus. Om de firma te begrijpen, moeten beleggers wel wat huiswerk doen. Het gaat om de internationale activiteiten van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers, inclusief een belang van 31 procent in de Chinese techreus Tencent. Dat is de eigenaar van WeChat, de Chinese tegenhanger van Whatsapp met meer dan 1 miljard gebruikers.
Bij het beursdebuut maakte Prosus meteen een koerssprong van ruim 25 procent, waardoor de in Amsterdam genoteerde aandelen 122 miljard euro waard werden.
4. Lonen stijgen in 2020 fors met 3,3 procent, denkt werkgeversclub
Op basis van afgesloten cao's komt de gemiddelde loonstijging in 2020 uit op 3,3 procent, zo verwacht werkgeversclub AWVN. Het Financieele Dagblad meldt dat deze prognose veel hoger is dan de loonstijging van 2,5 procent die het Centraal Planbureau voorziet.
De loongroei is ook politiek relevant omdat premier Rutte heeft gedreigd werkgevers een verlaging van de vennootschapsbelasting te onthouden, als de lonen niet hard genoeg stijgen.
5. Zo zijn de baantjes in de Europese Commissie verdeeld - Timmermans doet klimaat
Aanstaand voorzitter Ursula von der Leyen heeft de taakverdeling in de Europese Commissie bekendgemaakt. Frans Timmermans krijgt de portefeuille klimaat. Hij krijgt als eerste vicevoorzitter de taak om alles wat met Europees klimaatbeleid heeft te maken heeft, de komende vijf jaar te overzien. Nederland had ingezet op een belangrijke portefeuille waarin Timmermans aan de top van de Brusselse informatiepiramide blijft, dat is nu gewaarborgd.
De Deense Margrethe Vestager krijgt als de andere eerste ‘uitvoerende’ vicevoorzitter de verantwoordelijkheid voor alles wat met digitale zaken te maken heeft. Ook onder meer mededinging valt onder haar. Opvallend is verder dat Von der Leyen een vrijwel gelijke man-vrouwverdeling heeft gerealiseerd in de Europese Commissie, zoals je hier ziet.
6. Uitstoot broeikasgassen in Nederland moet ruim 40% lager in 2030
Nederland moet nog flink aan de bak, wil het de doelstellingen uit het Klimaatakkoord halen. Tot 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met nog ruim 40 procent verminderen, valt af te leiden uit cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. Vorig jaar is die uitstoot met 2 procent verminderd, maar een hoger tempo is nodig.
Vooral elektriciteitsbedrijven moeten hun uitstoot van broeikasgassen ingrijpend verminderen, aldus het CBS. De CO2-uitstoot van de Nederlandse energiecentrales lag vorig jaar nog 6 miljard kilo hoger dan in 1990. Internationaal is afgesproken dat de uitstoot juist drastisch omlaag moet, omdat die bijdraagt aan klimaatverandering.
7. Volkswagen hint op goedkope batterij voor zijn elektrische auto's: voorsprong op Tesla
Heeft Volkswagen de kip met de gouden eieren handen? De automaker heeft erop gehint dat VW de kosten voor accu's heeft kunnen reduceren tot minder dan 100 dollar per kWh voor zijn elektrische auto's, meldt The New York Times. Die prijs wordt gezien als het omslagpunt om e-auto's toegankelijk te maken voor de massa.
De accu is het meest kostbare onderdeel van een elektrisch voertuig. Automakers die de productiekosten ervan omlaag weten te brengen, kunnen hun elektrische auto's betaalbaarder maken en zo hun omzet flink opschroeven. Hiermee wordt de concurrentiestrijd met Tesla heviger. De elektrische autofabrikant van Elon Musk liet vorig jaar doorschemeren dat het de 100 dollar per kWh naderde, maar heeft niet bevestigd dat dit punt daadwerkelijk is bereikt.
8. Studentenkamers kleiner en duurder - maar de Amsterdamse prijzen spannen de kroon
De prijzen voor studentenwoningen stijgen mee met de prijzen op de reguliere woningmarkt, schrijft De Telegraaf op basis van een rapportage van verhuurplatform Kamernet.nl. Een gemiddelde kamer is in twee jaar tijd 12 procent duurder geworden. In 2017 betaalde een student nog 385 euro voor een gemiddelde kamer, inmiddels is dat 434 euro per maand.
"Dat verschil komt doordat de kamers die worden aangeboden gemiddeld gezien iets kleiner zijn dan voorgaande jaren", zegt een woordvoerder van Kamernet tegen de krant. "In 2017 was de gemiddelde oppervlakte van een kamer 17,9 vierkante meter. In 2019 is dit 17,1 vierkante meter." Amsterdam spant de kroon: daar is een student nu gemiddeld 611 euro per maand kwijt aan woonlasten.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.
Dit zijn de best gelezen verhalen van dinsdag:
- Brits parlement stemt opnieuw tegen verkiezingen – Boris Johnson moet zonder deal om uitstel Brexit vragen, maar weigert
- Dit doet de daling van de hypotheekrente met je maandlast, aflossing en maximale hypotheek
- Apple introduceert de iPhone 11 – dit moet je weten over alle dingen die de techreus heeft aangekondigd